Alenius

Ursprung

Den Aleniussläkt som jag tillhör kommer från Ångermanland, främst från Ullånger och Vibyggerå, men även från Arnäs och Gideå. Namnet kan förknippas med att det var mycket gott om al i dessa trakter. Ett äldre namn på al eg. gråal, är alder. Lustigt nog bor jag på fastigheten gråalen i Umeå!

Någon koppling till den mer kända släkten Alenius, som härstammar från prästen Anders Alenius f 1714 i Nordingrå, och som var komminister i Sorsele och sedan pastor i Arvidsjaur, har jag inte hittat. En fundering, var det en slump att båda personerna tog sig samma efternamn och var från nästan samma trakt?

Kända personer

Inga rikskändisar är kartlagda ännu. Lokalt känd borde min morfars farfar Olof Alenius ha varit, eftersom han var gästgivare i Gideå. Olof (1799-1870) var också den som tog sig namnet Alenius.  Olofs föräldrar Johannes Olsson dy. f 1774 i Ullånger och Karin Persdotter f 1769 i Vibyggerå, gav honom det patrialkala efternamnet Johansson. Som båtsman 1815 heter han Tjellström, Johansson-Damström och även Kjällström.

En annan lokalt känd person i Norsjö var min mormor Hanna, som från mitten av 1910-talet till mitten av 40-talet bedrev ”Alenius diversehandel” i Norsjö centrum. Affären övertogs sedan av tre barn till henne i det andra giftet med Alfred Nilsson från Örebro och drevs vidare in på 70-talet.

Alenius Diversehandel i Norsjö

Anna Katarina som hon var döpt till, gifte sig med Carl Oskar Alenius 1905. Carl Oskar var handlare i Holmsund, då han plötsligt avled 1911, bara 31 år gammal. Trots att hon var kvinna med ansvar för fyra barn, fick hon överta verksamheten, vilket var unikt på 10-talet. Jag upplever henne som en mycket stark kvinna som klarade att driva handel under svåra år och med krav på kredit för att få möjlighet att göra affärer. Hon var också tidigt ute med att skaffa bil, en stor amerikanare som kunde ta varor från järnvägen i Bastuträsk till Norsjö. 1937 skilde hon sig från sin andre make och stod sedan som ensam försörjare till ytterligare fem barn.

Länk till forskningen om Alenius.

Kommentarer

7 svar till ”Alenius”

 1. Profilbild för Fredrik Sixtensson
  Fredrik Sixtensson

  Hej Anders! Såg precis din blogg, och jag undrar om bilden med släktvapnet är din släkts?
  Jag tillhör Alenius med ättlingar från Anders Alenius, och är intresserad av släktforskning! Vad lustigt att de verkar ha funnits 2 släkten med samma namn och ungefär samma geografiska områden!

 2. Profilbild för Anders

  Hej Fredrik!
  Släktvapnet är inte officiellt, men är framtaget av en godkänd heraldiker och registrerat i ”Blazon of Arms” i Skottland med certifikat S1 09997. Namnet ”Ahl” var först ett ”sido”-namn på de som bodde nära eller ägde alskogar. Alenius är en latinisering av namnet.
  Jag har också funderat om vår grens anfader influerades av er anfaders namn, men den frågan låter ju sig inte besvaras annat än om man finner någon tidig dokumentation om detta. Kul i alla fall att du hittat hit. Just nu håller jag på med en kartläggning av alla Wikdahlare i Sverige men sedan ska jag uppdatera Aleniusgrenen. Välkommen tillbaka!
  Hälsningar Anders Wikdahl

 3. Profilbild för Ragnar Asplund
  Ragnar Asplund

  Hej!

  Angående Olof Alenius, f 1799. Kan det ha smugit sig in ett litet skrivfel i din lista ang tid för dödsfall (Gideå F:1 (1862-1894) Bild 44)?

  Hälsningar!

  Ragnar Asplund

 4. Profilbild för Ragnar Asplund
  Ragnar Asplund

  Tid för dödsfall 27 mars ,begravning 11 april 1874.

  Gideå F:1 (1862-1894) Bild 44

  Gott Nytt År!

  Ragnar Asplund

 5. Profilbild för Anders

  Ja det stämmer och nu är det rättat även här på internet!

 6. Profilbild för Emma Alenius
  Emma Alenius

  Hej! Jag håller på med ett projekt i skolan om min släkt och mina namn, jag hittade till din sida via släktingar. Hoppas det är okej att jag använder din forskning till min uppsats? Kul att få veta mer om sin släkt, det du fått reda på är väldigt roligt att läsa om 🙂

 7. Profilbild för Anders

  Hej Emma!
  Roligt att du hittat mina sidor! Du får gärna använda mitt material om du hänvisar till sidan. Kanske ännu fler då besöker den och hittar något intressant där. Lycka till!
  Hälsningar
  Anders Wikdahl