En ljus idé!

Vår 7 år gamla bil håller på att få en del krämpor. Att åka till bilbesiktningen ger nuförtiden en viss känsla i maggropen. I år var besiktningstiden satt till den 15 oktober för både bil och släp.

Vad händer dagen före besiktningen? Jo, en xenonlampa för halvljuset lägger av med en given 2:a i protokollet om ingenting görs. En snabb marknadsundersökning om tider och kostnader påbörjas.

Återförsäljaren lovar att klara problemet för 2100 kronor, men tiden kanske inte skulle hållas. Besök på ”öppna” verkstäder gav konstigt nog inte speciellt lägre priser, cirka 1800 kronor, men mer svävande exakthet om tider.

Nu var goda råd dyra i dubbel bemärkelse. Jag skaffade betänketid genom att flytta besiktningstiden två veckor. Kollade sedan på nätet vad en sådan lampa egentligen kostar. Där fanns lampor från 300 till 900 kronor. Jag lärde mig också att dessa lampor bör bytas efter cirka 8000 mil för att ha en bra ljusbild. BMW:n har nu rullat nästan 11000 mil!

Skulle jag klara av att byta lampan själv? Turlig nog bad jag att få se på för något år sedan, när återförsäljarverkstaden bytte positionsljuslampa till en kostnad av 652 kronor (inklusive lampa). Arbetet innebar demontering av framhjulet, borttagning av innerskärmen, avmontering av plastkåpan över lampan och sedan det omvända. Det jag också såg var att alla stålkastarlampor kunde nås på samma sätt.

Nu var beslutet fattat. Xenonlampa inköptes  på Biltema för 499:-. På OK:s gördetsjälv-hall kunde arbetet starta i väderskydd från det just då kraftiga regnet. För att säkerställa glada tillrop och belysningshjälp medföljde närstående fru. Operationen gick tack vare denna lungnande inverkan riktigt bra och 1 timme senare kunde vi konstatera att lampan var på plats och fungerade. Till en kostnad av 499+108 kronor.

xenonlampa

Nu återstår ju fortfarande besiktningen, men denna punkt är i alla fall släckt genom att den är tänd!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: