Duell mellan tidningarna Motor och Vi Bilägare

Som bilintresserad läser jag bland annat, tidningarna ”Vi Bilägare” och ”Motor”. Föreningen Motormännen gick jag ur för cirka 7-8 år sedan, då jag inte längre kunde dela de synpunkter som motormännens vd Maria Spetz då framförde. Idag är Motors åsikter desamma och enögt inriktade på att främja bilismen.

I septembernumret av Motor, som jag lånat av en vän, kan man bland annat läsa: ”Bygg ett säkrare vägnät. Bilen behövs. Biltillverkarna vill ha…”  ”Upptäck Sverige med bil.”  ”Omotiverade fartsänkningar.” Nanne Grönvalls Hot Rod med V8 och 350 hästar.”  ”Slut med fri fart på Autobahn.”  ”Regeringen kommer inte under de närmaste åren att satsa  på att bygga bort farliga vägar. I stället lär en stor del av infrastrukturpengarna användas till att förbättra järnvägsnätet.” ”Bygg motorväg nu.” I reportaget Skåne runt används en Mercedes SL 500 Roadster!

Enligt min uppfattning har Vi Bilägare en mycket mer nyanserad uppfattning om verkligheten och åt vilket håll vi borde vara på väg  (i dubbel bemärkelse) för att inte förbruka jordens resurser inom en kort framtid. Tidningen skriver till exempel i sina senaste nummer om laddhybridbilar, årets bästa miljöbilar, fusk med bilarnas bränsleförbrukning samt alternativa transporter som cykel och buss. De skriver ju också om biltester och resor, men med en mer nyanserad vinkel.

Kanske är jag partisk i min utvärdering, men mina ögon är i alla fall två och ordenligt öppna, därför vinner Vi Bilägare duellen med 10 -0. Jag är övertygad att vi definitivt måste ändra vårt transportbeteende på många punkter, till exempel:

  • flygbensin måste beskattas globalt på samma nivå som de markbundna alternativen.
  • högre kvalitetskrav måste ställas på bunkerolja till båttransporter.
  • lastbilstransporter måste överföras till järnväg, förutom närdistribution.
  • järnvägarna måste prioriteras då det gäller utbyggnad och underhåll.
  • miljözoner måste införas i tätortscentra.

Vilka konsekvenser kommer det att få? Jo, vi kommer att åka tåg i stället för flyg och bil, där det är möjligt. Fiskpinnar kommer inte att fraktas jorden runt för att tillredas. Lastbilarna, som är stora olycksorsaker på våra vägar och helt ensamma orsakar ett enormt kostsamt slitage på dem, får stå tillbaka för gods på järnväg. Ett godståg kan lätt transportera den last som kräver 20 långtradare med släp. Tänk vad fina vägar vi skulle ha till samma underhållskostnad som i förrgår om vi fick bort långtradarna från våra vägar! Tung trafik är inblandad i var tionde trafikolycka med dödlig utgång, så hur många liv skulle kunna räddas?

Att åka tåg är dessutom verkligen att RESA!

 


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: