Earth Hour 2012

I går kväll var vi uppmanade att släcka ljuset en timme för att påminna oss om att jordens klimat förändras i en riktning som inte är hållbar. Vi hade bjudit middagsgäster och givetvis tillbringade vi timmen med enbart tända ljus.

En diskussion utbröt om det var mer hållbart att ha elektriska ljuset på i stället för att bränna upp stearinljusen, (vi hade rätt många tända). Frågan fick inte något svar då, men visar på hur svårt det är att i praktiken göra riktigt rätt.

Det väsentliga var väl inte att under denna timme förbättra klimatet, utan att göra oss medvetna om vad vi på sikt håller på att ställa till med då det gäller framtidens miljö för våra barnbarn och barnbarnsbarn.

För vår del uppfyllde ”Earth Hour” sitt syfte i och med att vi diskuterade och på det sättet ökade vår medvetenhet om denna viktiga fråga.

Hur vi i realiteten ska ta itu med hållbart klimat finns det både positiva och negativa teorier om, men att förneka problemet är att göra det för lätt för sig.

Som enskild människa omgiven av en massa i-landsproblem, kan man i alla fall reflektera i konkreta situationer och medvetet ställa bilen någon gång, handla kläder medvetet, (här har vi andra problem med barnarbete), handla närodlad mat, köpa begagnat eller rent av välja bort att handla!

Att tänka på jordens förutsättningar och att aktivt handla därefter mer än en timme på året kan inte vara särskilt ansträngande.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *