E12 och bro till Vasa

Många, bland andra Kvarkenrådet och vårt förre kommunalråd Holmlund, har länge förespråkat en bro över till Finland och vår närmaste stad Vasa. Länk till Kvarkenrådets sida. Huvudargumentet är att förstärka de regionala sambanden inklusive logistiken. Bra tankar, men glöm inte bort att ta med järnvägsförbindelsen också, vi måste försöka bli mer medvetna om miljömässigheten i järnvägstransporter.

Innan vi kan ha en bro över till Vasa om 10-15 år, måste förbindelsen med färja återskapas till vad den en gång var och göras känd. Vi kan se på förutsättningarna för Ålandstrafiken som enligt Kvarkenrådet får ett samhällsstöd med upp till 40 euro per passagerare jämfört med stödet för Kvarkentrafiken på 7 euro.

Fartyg som angör Åland kan tillgodogöra sig taxfree genom att Åland i skattehänseende räknas som tredje land i EU! 1998 då taxfreeförsäljningen försvann  minskade trafiken över kvarken passagerarantalet  från 1 miljon till 60 000 per år. Godstrafiken har däremot ökat med 53% till 2011.

Ett förslag till lösning och nystart kommer här (copyright undertecknad):

Sälj eller ge bort vår gamla nedmonterade försvarsanläggning Holmögadd till Norge! Ön hamnar utanför EU. Bygg en enkel angöring för färjor och se, möjligheten till taxfreeförsäljning är åter på samma villkor som för Ålandstrafiken. En bonuseffekt blir alla förhållandevis välbärgade Norrmän som vill turista i sin nya del av landet. Kanske till och med att den eviga diskussionen om Holmöfärjan får sin lösning?

Förslaget är härmed överlämnat.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *