Varumärkesdjungeln

Under hösten har suget på att investera i nya vitvaror i köket och i nya däck till bilen känts allt kraftigare. (I själva verket är däcken helt slut och spishällen, köksfläkten samt frysen likaså.)  Dags att kasta sig ut i kommersen.

Visst var det så att Gislaved och Nokia tillverkade de bästa däcken sist? Gram gjorde väl bra kyl/frys på sin tid? Electrolux är ju bra men dyra, precis som Miele (som väl var franskt, eller tyskt?)

Vår Siemens diskmaskin går ju fortfarande bra och ugnen från Husqvarna ska väl gå ett tag till, men inte är det lika bra grejor som  .

Nya märken som Gorenje och Samsung vågar man väl inte lita på, eller Whirlpool?

Nu måste detta utredas, vi börjar med däcken. Gislaved, till att börja med, visar sig vara ett varumärke hos det tyska företaget Continental AG, med andra kända varumärken t.ex. Uniroyal, Semperit, Barum, Viking och så Gislaved och Continental naturligtvis.

Nokia är väl ett rejält finskt företag som gör mobiltelefoner, gummistövlar och däck och kan vinteväglagets förutsättningar? Inte mycket rätt, en fabrik ligger visserligen i Finland men den nya fabriken ligger i Ryssland och störste ägare är Belgiska Bridgestone Europé NV/SA. De säljer också däck under namnet Nordman och Hakkapeliitta.

Men Michelin är väl ändå Michelin? Ja, det verkar så men Michelin äger också  Klèber och  sedan 1990 äger de också Uniroyal-Goodrich Tire Company i USA.  (Men varumärket Uniroyal äger ju Continental?) De har fabriker i USA, Kanada, Thailand, Japan, Polen, Manilla, Columbia, Kina, Algeriet, Ryssland, Rumänien och Tyskland och Ungern (Taurus), förutom i Frankrike förståss. Man förstår varför de också ger ut Guide Michelin, en restaurang guide för gastronomer runt om i världen.

Med dessa nödvändiga basfakta åkte jag till HB-däck och köpte Continental utan att fundera mer.

Hur är det med vitvarudjungeln då? Jo, lika stora konglomerat är dessa jättar.  Electroluxkoncernen till exempel förfogar över bland annat dessa varumärken:

Zanussi
Wascator
Westinghouse
AEG
Electro-Helios
Husqvarna
Volta
och en massa andra mer eller mindre kända.

Bosch eller Simens då? Ja dessa företag gjorde det genom en joint venture och bildade Bosch Siemens Hausgeräte GmbH, där varumärkena Bosch, Siemens, Gaggenau m.fl. ligger samlade.

Cylinda, det gamla fina svenska märket, finns ju kvar, eller? Jo det stämer men varumärket heter numera ASKO och ägs sedan i augusti 2010 av det slovenska vitvarutillverkaren Gorenje, skandinavsk produktion är det fortfarande. Gram, det fina danska märket, ägs numera av Amica Wronki S.A. i Polen och produktionen är flyttad.

Vad ska man nu köpa i denna djungel? Jag valde att ringa till Gränsbygdens köpcenter i Markaryd och handla en Electrolux köksfläkt, en Electro-Helios spishäll och en Bosch kyl/frys, enkelt!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: