Tone Bekkestad

I fredags hade jag möjlighet att vara med på ett arrangemang som Umeå Energi anordnat inför invigningen av det nya kraftvärmeverket DOVA 2. UE gör här en rejäl satsning för att vi umebor ska medverka i minskningen av koloxidutsläppen i framtiden. Den första föreläsaren var Tone Bekkestad,  mest känd som meterolog på TV 4.

Det visade sig att hon är en entusiasmerande föreläsare då det gäller våra möjligheter att positivt sätta allt större fokus på hur vi ska kunna lösa klimathotet. I boken ”Nu jäklar är det dags!” pekar Tone på framtidens möjligheter att rädda vår underbara planet, en resa in i det hon kallar ”lösningarnas värld”.

I föredraget visade Tone vilka fantastiska möjligheter som finns för att lösa klimathotet med innovativa, spännande och intressanta exempel som ligger i framkanten av den teknologiska utvecklingen och med ambitionen att inspirera i stället för att ge dåligt samvete. En del exempel var dock på gränsen till fiction, men även sådant kan kittla en positiv lyssnare.

Efteråt var jag tvungen att ”Googla” på henne för att få närmare kunskap om hennes bakgrund. Det visar sig att hon har en gedigen utbildning, vad sägs om detta:

Tone, som är född den 21 juli 1970 i Geilo, Buskerud fylke i Norge, är utbildad meteorolog från universitetet i Bergen och Univeristy of Calgary (Canada). Hon har en 5-årig utbildning, med titeln Master of Science i meteorologi, och gjorde sin uppsats på klimatförändringar i sydvästra Canada – ”Climate Change in Southern Alberta during the last 40 and 100 years”.

Efter studierna jobbade Tone 3 år som konsult/forskare på Norsk institutt for luftforskning (NILU), med huvudfokus på lokal luftföroreningsproblematik. Tone ansvarade också för ett utvecklingsprojekt i Botswana.

Tone rekryterades senare till det norska mjukvarebolaget WeatherOne, som utbildningsansvarig, och senare som försäljningschef. WeatherOne är specialiserat på vädergrafik till TV stationer och har kunder över hela världen.

Jag konstaterar också att detta framtidsinlägg blir en bra kontrast ur flera synpunkter till det förra, som ju handlade om krigshistoria och en gammal gubbe.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: