Bilägandet…

Jag är en ganska nöjd bilägare med en körglad bil och egen tillhörande körglädje. Att köpa och äga bilar är väl bland de sämsta affärer man sysslar med, men vad gör man?  Ett alternativ som ju tilltalar alla miljövänner och förmodligen min fysik är att börja cykla, men det får bli en alternativ lösning i mindre stressade situationer.

En del i bilägandet är att hålla  bilen i skick, tvätta den, byta däck och glödlampor. Och just det senaste har jag alltid klarat själv, men med mer och mer irritation över hur biltillverkarna gör det svårare och svårare för oss bilägare att göra något. Nu blev måttet rågat då vänster parkeringsljus svartnade.

Enögd bilstrålkastare av känt märke

Problemet började då ny lampa skulle införskaffas. Enligt instruktionsboken heter den w5w och kostar 16 kronor. Snabbt inhandlades en dylik på  närmaste bensinstation. På kvällen skulle lampan bytas. Efter två timmar hade jag fortfarande inte kunnat klämma in mina fingrar mellan alla olika burkar och slangar som naturligtvis råkade gå förbi lamphållaren. Jag blev tvungen att ge upp.

Nästa morgon kontaktades den trevliga märkesverkstaden, som tipsade om en lucka i hjulhuset, från vilken man kommer åt lampan.

-Men har du Xenon lampor?

-Ja, det har jag!

-Då går det inte, du måste ta bort hjulet och skruva ned innerskärmen, så kommer du åt! Förresten det är en speciallampa för parkeringsljuset till de strålkastarna. Den kostar 367 kronor och finns bara här.

-Kul, vad är det för speciellt med den lampan?

-Ja de är en vanlig halogenlampa på 21 watt, men den är ingjuten i en speciell hållare för att passa här.

Jag körde omkring i en vecka ”enögd”  så att den värsta frustrationen skulle lägga sig. Sedan kröp jag till korset och ringde verkstaden igen för att beställa tid för lampbyte. Det gick bra, jag bad att få se på, utbildning är ju aldrig fel. Nu bör jag klara nästa byte!

Räkningen slutade på 652 kronor!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bilägandet…”

  1. Profilbild för Claes

    Det är ju helt vansinnigt!? Har du räknat med de 16:- du la på den vanliga lampan i 652:-? 😉

  2. Profilbild för Anders

    Jamen du har rätt, jag får väl köpa mig en bil som passar till den lampan!?