Alla vägar bär till Rom, men vilka bär till Norsjö?

I helgen var det dags att fira vår jubilar som fyllde 90 år. Hon bor i Norsjö cirka 8 mil in i landet från Skellefteå. Det blev en trevlig sammankomst med tillfälle för oss släktingar att träffas efter att inte ha setts på många  år. Naturligtvis fick vi tillfälle att bli påminda om gamla minnen också.

Men nu till frågan; vilka vägar bär till Norsjö?

För två år sedan åkte vi från stugan upp till Norsjö. Då valde jag att ställa in ”kortaste väg” på GPS:en. Det blev redan i Robertsfors en oväntad upplevelse då den vänliga kvinnorösten  först skickade in oss på en skogsbilväg som sedan övergick till en skoterled. Efter en stund var skoterleden spärrad, men alldeles innan sa den vänliga rösten ”sväng vänster” och mycket riktigt där dök ännu en skogsbilväg upp. Här skulle man nog ha en annan bil än en asfaltstrykare? OK, en erfarenhet rikare.  Backa var inget alternativ, det var framåt som gällde. Till sist kom vi ut på den lite större vägen till Gumboda.

Nu var vi redan en timme sena mot vad vi tänkt oss. Jag bytte taktik och valde sedan ”snabbaste väg” på GPS:en. Via Burträsk kom vi så fram efter tre timmar! (Hem valde vi den breda vägen via Boliden och Skellefteå.) Slutsatser:

1)  kortaste väg är inte snabbaste väg.
2) kortaste väg bör köras med SUV.
3) termos med kaffe förhöjer njutningen med detta val.

I år valde vi vägen över Robertsfors – Bygdsiljum – Burträsk – Bastuträsk till målet. Efter 2 timmar började vi tycka att vägen kändes lång och det tog 25 minuter till innan vi var framme.  Inte heller det här valet känns rätt.

GPS-tekniken och de webbaserade kartorna bör ju kunna ge en god vägledning till de olika alternativ som ändå finns. Dags för en grundlig utredning i objektivitetens tjänst. Efter att ha utnyttjat tekniken samt vägt in tid och komfort, kan följande topplista publiceras :

Delad plats 3:
-Umeå -Robertsfors -Bygdsiljum -Burträsk -Bastuträsk -Norsjö, 194 km, tid 2 tim 25 min.
-Umeå -väg364 -Burträsk – Bastuträsk -Norsjö, 188 km, tid 2 tim 21 min.

Delad plats 2:
-Umeå -väg E12 -Lycksele -Rusksele -Norsjö, 202 km, tid 2 tim 17 min.
-Umeå -väg E4 -Skellefteå -Boliden -Norsjö, 198 km, tid 2 tim 12 min.
-Umeå -Vindeln -Åmsele -Rusksele -Norsjö, 192 km, tid 2 tim 9 min.

Ensam på plats 1:

-Umeå -Vindeln -Sikseleberg -Risliden – Norsjö, 160 kilometer, tid 2 timmar. (Brasklapp dock; Bör undvikas under vårförfallet!)

Såja , nu är det klart hur vi kör nästa gång det bär av till metropolen Norsjö.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Alla vägar bär till Rom, men vilka bär till Norsjö?”

 1. Profilbild för Lars-Göran Wadén

  Jag bor i Gävle, är författare till boken ”Livet rullar vidare” och arbetar heltid som tillgänglighetskonsult. Just nu är jag en ofta anlitad föreläsare kring tillgänglighet- och bemötandefrågor och reser landet runt. Jag tar upp dessa ämnen med hjälp av humor och en skopa provokation. Anledningen till att jag skriver till dig är att jag föreläser på Folkets Hus i Norsjö klockan 18.30 den 9/2. Du är jättevälkommen att vara med och lyssna, och skriv gärna en recension i din blogg efteråt.

 2. Profilbild för Anders

  Lars-Göran,
  trevligt att du hittat mitt inlägg. Själv arbetar jag också med tillgänglighet ett antal månader till, dock på ett annat sätt, jag har nämligen varit projektledare vid byggandet av Botniabanan i 11 år nästan. Nu är projektet i princip avvecklat, men just den 9 /2 har jag bokade möten, så tyvärr går det inte för mig att närvara uppe i Norsjö. Tänker i alla fall gå in på din blogg!

  Hälsningar

  Anders Wikdahl