1900-talets militärhistoria

Detta intresse är mycket nyvaknat, det började med att jag fick Peter Englunds bok ”Stridens skönhet och sorg” i julklapp 2008. Boken handlar om nitton olika människors beskrivningar av sina öden under första världskriget. Den skildrar krigets vardag från den lilla människans synpunkt och hur det påverkat dem från augusti 1914 till november 1918. Denna bok kan verkligen rekommenderas.

Jag sträckläste boken, som är på drygt 600  sidor och blev berörd särskilt av den kvinnliga ambulansföraren, som köpte en egen bil och körde runt Europa med den.

Nästa steg blev att läsa mer om första världskriget. Min faster hade en bokserie ”Det stora världskriget” skriven av en svensk protysk generalmajor som hette C O Nordensvan. Verket omfattar åtta delar och är på nästan 3000 sidor. Här skildrar han tyskarnas överlägsenhet då det gäller organisation och taktik. Han kan inte förstå hur de kunde förlora kriget trots den upplösning inom landet som troligtvis var följden av den ryska revolutionen.

Jag kastade mig över böckerna. Hela våren 2009 gick, men i maj hade jag kommit igenom verket. Tur att perspektiv i tid och rum finns, för verket var mycket ensidigt protyskt trots en någorlunda korrekt skildring av de verkliga händelserna.

Nästa steg blev att lära sig något om mellankrigstiden. Här kom mina föräldrars bokserie ”Världskriget i bild” fram. Verket omfattar 7 volymer på 3250 sidor sammanlagt. De böckerna börjar med en en genomgång av tiden från freden i Versailles till andra världskrigets utbrott. Skakande bilder från uppbyggnaden av hoten under 30-talet och från Hitlers förtrollning av det tyska folket. Ämnet måste hållas aktuellt än i dag, hur kan det finnas människor som förnekar att judeutrotningen och koncentrationslägren existerat?

Andra världskriget är en otroligt förskräcklig historia, där Hitler till att börja med under de första åren  tillskansar sig merparten av Europas länder utom England och till sist vänder snia trupper mot Sovjetunionen. Våra grannländer Finland, Norge och Danmark blir våldtagna, men vårt land klarar sig undan. Knappast är det tack vara Per-Albins ord ”Vår beredskap är god”, utan mer troligt vår relativa tyskvänlighet och transiteringarna av soldater som fick pågå under några år. Då USA går med i kriget efter japanernas överfall i december 1941 av flottbasen Pearl Harbor vänder äntligen krigslyckan.

Dessa böcker ser tråkiga ut på omslaget, men innehåller bilder som skakar och inte får glömmas bort.

Som omväxling är det enkelt att ta till sig BBC:s välgjorda dokumentärer från andra världskriget, till exempel ”Gladiators of world war II”, en serie på 13 DVD-skivor som verkligen illustrerar förutsättningarna.

BBC har även välgjorda dramatiseringar som till exempel ”Fortunes of War” och inte att förglömma ”A Family at War” eller som den hette på svenska ”Familjen Ashton, producerad av Granada Television.

Intresserad? Bli medlem i Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek!