Cykeltider, men varning för cyklister!

Nu är det dags att ta fram de tvåhjuliga fordonen som stått avställda sedan höstrusket. Om bara vädret kan hinna ikapp årstiden så brukar det vara angenämt att få veva fram på släta cykelvägar i Umeå under sommaren.

Men en varning för de som sitter och tyglar dessa ekipage. Något så självklart som att skydda sin sköra kropp genom att ha hjälm och att anpassa sin fart till omgivande cykel- och gångtrafik verkar inte vara något som många tänker på i den allmänna vårrusningen.

Så har vi det här med lagdiciplinen. Det är inget krav på att cyklister ska ha körkort för att ta sig fram. Men kravet är att man som medborgare i detta land har skyldighet att sätta sig in i de lagar och förordningar som finns.

Alltså vad ska en cyklist då rätta sig efter i trafiken? Dessa besked till cyklister ger vår myndighet:

Lagen om cykelhjälm

Trafikregler

Vägmärken för cyklister

Frågor och svar

Notera speciellt cyklistens väjningsplikt även vid cykelöverfarter, samt att cykelbana skall användas om sådan är påbjuden längs den väg man cyklar. Någon dispens för dem som cyklar fort att cykla på gatan finns inte vad jag kan se, utan där gäller det att anpassa hastigheten till övrig trafik på cykelvägen.

Jag brukar också ställa bilen och cykla ibland och då tänker jag på hjälmen och framför allt på cykellyset. Särskilt i skymningen är det mycket svårt för andra att upptäcka obelysta objekt på vägen.

Det gäller också att dämpa bilförarbeteendet, som jag också kan ha synpunkter på, och komma ihåg att nu får kroppen ta alla smällar direkt om olyckan är framme.

Nu är vi uppdaterade. På med hjälmen och ut och veva pedal!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Cykeltider, men varning för cyklister!”

 1. Profilbild för Claes

  Aha. Nyttig läsning för en annan.

 2. Profilbild för maria

  Hej!
  Eftersom du är så klok och påläst i ämnet, hur är det med bussfiler, får man cykla där? Har letat förut men inte hittat svar..

 3. Profilbild för Anders

  Det här svaret får du från NTF:

  Generellt får körfältet endast trafikeras med fordon i linjetrafik, mopeder och cyklar.
  Är körfältet upplåtet även för annan trafik, t ex taxi, anges det med tilläggstavla.

  http://www.ntf.se/konsument/fraga5147.asp?katid=34