Vad är viktigt under 10-talet från min Umeåhorisont

Nytt decennium, nytt arbetsår, valår, invigning av Botniabanan. Vad heter höstens influensa, är det den gamla vanliga svinvarianten, eller något nytt? Vem är kommunalråd i Umeå vid nästa årsskifte? Många frågor blir det och mycket ska i alla fall hända, här kommer några reflexioner om detta från min sida.

10-talet:

Vad kommer att hända under det nya decenniet? Har vi förstått och dragit lärdom av miljödebatten på 00-talet, eller var det över huvud taget något problem med den globala uppvärmningen? Diskussioner har gått i fikarummet. Det kanske var fel argument, men rätt av oss att börja bekymra oss om vår gamla jord i alla fall. Eller var det rätt argument, men loppet är kört eftersom våra politiker inte kan enas om hur eländigt det är och att lösningen måste vara gemensam för alla på detta klot! Stora svåra frågor, men nedskalat till min nivå så blir nästa bil definitivt inte en bensinbil.

Kör vi elbilar eller vätgasbilar i slutet på decenniet? Har vi spårtaxi till flygplatsen? Eller varför inte spårvagn i stället för Ultras linje1! Har vi förresten kvar flygplatsen på Alvik (Umeå City Airport), eller finns den i Nordmaling (Botnia Airport), som ett nav för regionen, som du kan ta Botniabanan till och från vilken du kan resa till London, Berlin,  Helsingfors eller Oslo direkt?

Är Norrbotniabanan i drift hela vägen så att vårt virke, vår pappersmassa, vår malm och vårt järn kan transporteras billigt och miljöriktigt till förbrukarna i söder. Har det nya Transportverket styrt långtradartransporterna till järnvägen, så att vägarna kan bli säkrare och kan underhållas för mindre pengar. (Den tunga trafiken kräver högt vägunderhåll och är inblandad i allt för många dödsolyckor.)

Visionen ”Bron till Vasa”, hur långt har den kommit. Om den blir mer konkret under 10-talet, glöm inte bort att hänga dit en järnvägsförbindelse på bron också.

Var är den nya evenemangsarenan byggd. Den som kan locka världsartister att uppträda i Umeå. För den är väl byggd innan kulturhuvudstadsåret 2014? Är det bakom Umestan, på gamla godsbangården eller på Hamrinsberget?

Kommer någon ihåg bilen SAAB 2019? Bilen som byggts och sålts med förlust under de senaste tjugo åren men till sist blev riktigt bra. Och hur mår Volvo Lastvagnar med sin hyttfabrik i Umeå, eller byggs bilarna i Japan av Nissan?

2010, nytt arbetsår:

Detta arbetsår blir för mig unikt, då det är två stora milstolpar som ska passeras.

Den första är invigningen av projekt Botniabanan den 28 augusti. Själva invigningen är ju ”bara pricken över i”, eftersom monumentet ska finnas kvar under säkert 100 år. Men invigningen kommer att bli ståtlig, då det är en stor händelse att projektet är i hamn.

Den andra milstolpen är att mitt sista kalenderår som heltidsarbetande har inletts. Här börjar en omställning till ett annat liv och många andra aktiviteter som ska startas och få ta plats. Jag har börjat drömma…

Valåret 2010:

I september får politikerna och deras gärningar vår kollektiva dom. Tills dess ska vi bli påverkade så att vi varken vet ut eller in om de två huvudkonstellationerna och vad de tänker uträtta. Min tidiga spådom är att det blir trångt på mitten i skalan.

Kommunalt i Umeå satsar Harry Boy förmodligen på att nuvarande ekipage håller innerspår och sitter säkert i sadeln även kommande period. Men borde inte en eller annan körsven bytas ut, mest med tanke på det kulturella upploppet under perioden till 2014.

Regional- och rikspolitiskt kan det bli riktigt spännande, då radarparet Reinfeldt/Borg återvänder från sin Europaturné. De kommer styrkta av ett bra jobb som ledare för EU, men kommer att möta tufft motstånd från utvilade röd/gröna nyfunna vänner.

Det blir ett intressant årtionde!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: