Wikdahls

Ursprung

Släkten Wikdahl kommer från Skellefteåtrakten, med fokus på Skråmträsk, Drängsmark och Gummark. Längre tillbaka finns inslag från Burträsk, och Norsjö. Släkten verkar ha varit sin bygd trogen under de generationer som jag kartlagt. Det saknas dock några länkar ännu och en förhoppning är att det kan finnas ”kryddor” från andra orter där.

Byn Vikdal, som ligger vid södra änden av Skellefteå flygplats mellan Östra Falmark och Burå, kan vara ursprung till namnet. En historik över Wikdahls nybygge finns under fliken projekt.

Det finns ytterligare en gren Wikdahl i Sverige med ursprung från Viken i närheten av Helsingborg. Något samband mellan dessa släkter har jag inte hittat.

Kända personer

På riksnivå finns en person som torde kunna räknas, nämligen fotbolls- och bandylegenden Orvar Bergmark. Ernst Orvar (1930-2004) var född i Bureå, men levde större delen av sitt liv i Örebro. Orvar spelade totalt 94 landskamper, och var med i VM-finalen på Råsunda mot Brasilien 1958. Han var även med som proffsspelare i AS Roma under en tid

Han var också förbundskapten mellan 1966 och 1970 för det svenska fotbollslandslaget, som deltog i VM i Mexiko 1970. Läs mer på Wikipedia.

Orvars och min pappa var kusiner, alltså var vi tremeningar eller sysslingar. Jag har fortfarande kvar hans autograf!

En mer lokal kändis måste min farfar B A Wikdahl ha varit. Bror Anton (1863-1937) var i sin ungdom sjöman och seglade på de sju haven. På senare tid var han kapten på ångbåten ”Trafik”, som gick mellan Skellefteå och Ursviken med passagerare och gods. En slags lokaltrafik som upphörde då järnvägen kom.

Länk till forskningen om Wikdahls

Kommentarer

11 svar till ”Wikdahls”

 1. Profilbild för Anne Ölund
  Anne Ölund

  Hej!Har tittat på släktsidan om Wikdahl´s släkt.Angående min morfar Gustaf Adolf Wikdahl f.18970618-19550905 gift med Alma Anette Jonsson 18970108-19780610 och deras barn: curt Gustaf Arne Wikdahl 19210815-19211005,Gustaf Egon Wikdahl 19230329-19970726,min mor är också barn till dem Inger Wiktoria 19240711-lever fortfarande men bor på äldreboende i Piteå ,döptes 240726 gift med Lennart Bäcklund 19200604-19860423,barn Eva-Britt Viklund f 1946,Siv Larsson f 1960,Anne Ölund 1965.MVH Anne Ölund .

 2. Profilbild för Anders

  Hej Anne!
  Trevligt att du hittat hit! Tack för tipsen om ännu fler ättlingar. Jag tittar igenom det du skrivet och återkommer sedan per e-post då uppgifterna är kompletterade.
  Hälsningar
  Anders Wikdahl

  PS Det verkar som din e-postadress inte fungerar, så hör av dig igen!

 3. Profilbild för Anne Ölund
  Anne Ölund

  Hej! Glömde nämna att min mormor Alma Anette Jonsson var från Raggvaldsträsk och hemgården finns kvar i släkten,Viktor och Emmy Jonsson´s barn äger nu gården- min mors kusiner Anna och Ingrid.Börjat intressera mig för släktforskning för ett år sedan och det är mycket intressant . Det går att skicka till e-postadress :anne.olund@gmail.com

 4. Profilbild för Anders

  Intressant!
  Provar att skicka det jag tidigare tittat på till din nya mailadress.
  Hälsningar
  Anders

 5. Profilbild för Johan A Olin
  Johan A Olin

  Hej!
  Jag såg att du har en Svea Maria Brunström i ditt träd. Jag undrar om du vet om att hon fick ett barn?
  Vänliga hälsningar
  Johan

 6. Profilbild för Anders

  Jag har lite till information som är sänd till dig med e-post.
  Hälsningar
  Anders

 7. Profilbild för Viola Brattberg
  Viola Brattberg

  Hej Anders, kul att du samlat ”alla” wikdahl, även min mormor Ida Matilda (1897-1954).
  Jag har undrat i flera år varför hennes farfar Gustaf Gustafsson Wikdahl (1836-1919) tog hela familjen 1893 och flyttade till Piteå, flera av barnen var ju vuxna.
  Har du någon aning hur det kom sig?
  Vänliga hälsningar
  Viola

 8. Profilbild för Anders

  Hej Viola!
  Trevligt att du hittat till mina släktforskningssidor. Något bra svar på din fråga har jag inte, men jag tar med mig det till hösten då jag fortsätter mitt forskande. Hör gärna av dig igen om du har någon teori, så kan det kanske ge mig några ledtrådar att nysta i. Har du fler frågor, så är du välkommen att höra av dig igen. Nu ligger du också med i min databas som dotter till Karin Lola Margareta och Ture Evert, men det kommer inte att synas på nätet förrän nästa uppdatering strax före julen. Vilka var egentligen deras tilltalsnamn?

  Många hälsningar
  Anders

 9. Profilbild för Viola Brattberg
  Viola Brattberg

  @Anders
  Hej Anders!
  Mina föräldrar kallades Karin och Ture. Jag har också en bror Ewert (Arne Ewert Åke Pettersson). Vill du även ha hans barn?
  Om Wikdahls har jag hört att de skulle haft gästgiveri i Kinnbäck, men det har jag inte hittat något om. Kanske att det gick dåligt
  Min kusin Kalle Karl-Erik Wikdahl född 1956, dog 06 Apr 2014 i Fårösund.
  Vänliga hälsningar
  Viola

 10. Profilbild för Benitha Berglund
  Benitha Berglund

  Hej Anders!
  Jag blev så glad när jag hittade min gammelmormor på din sida!
  Elin Maria Lundqvist (senare Elin Kalliainen)
  Men min mormor saknas bland hennes barn.
  Hon hette Britt Eivor Persson (tidigare Wikdahl) född 19320707 och död 20020619

 11. Profilbild för Anders

  Hej Benitha!
  Trevligt att du hittat min hemsida. Du har rätt i att din mormor saknas, jag har tittat i min senaste forskning och lagt till henne där. Då kan jag konstatera att du är är farfars brorsons dotterdotters dotter till mig!
  Kommer att uppdatera sidan här också.
  Hälsningar
  Anders Wikdahl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.