Kungen inviger Botniabanan, del 2

Fredagen den 27 augusti var vikt för invigning av den nya godsbangården i Umeå, en satsning på 1 miljard kronor helt utanför Botniabanans investering, men i nära samverkan med vårt projekt.

Dagen började på Folkets Hus med ett seminarium om det logistiknav som nu bildas i Umeå med resecentrum, godsbangård och  hamn som centrala byggstenar. Därefter fick vi åka med tåget från Umeå Ö ut på bangården för invigningen.

Renhornen spelade före tågets avgång till godsbangården.

Inte förrän man står på plats på godsbangården förstår man hur omfattande den verkligen är. Umeå har nu den modernaste bangården i Sverige och kommer att bli en förebild för hur framtidens terminaler ske se ut och fungera med oberoende operatörer. Denna terminal äga av INAB och opereras av ISS TraffiCare AB.

Västerbottens läns landshövding Chris Heister talar.

Själva invigningen av bangårdar sköts av rejäla pjäser. Idag  fick Green Cargos Td44 371 tjänstgöra som invigningslok. Efter följde andra kraftiga dragare som Hector Rails nya Tauruslok med topphastighet 230 km/tim.

Före invigningen
Invigningen

Dagen som arrangerades av INAB och Trafikverket avslutades med en god trerättersmiddag på anrika Officersmässen I20, tackar, tackar.


Publicerat

i

, , ,

av

Etiketter: